Letenyei Erdészet

frissítve 2020. január 6.

Leírás

A II. világháború utáni magyarországi földreformtörvény a nagybirtokokat állami tulajdonba vette. Ennek keretében állami tulajdonba került a zalai erdők 70 %-a. 1945. július l-jén megalakult a Zalaegerszegi Magyar Állami Erdőigazgatóság, amely az 1945.
szeptember 19-én létrejött állami erdőgondnokságokat irányította. A Zalaerdő Zrt. Magyarország délnyugati részén, túlnyomórészt Zala megye közigazgatási területén, állami tulajdonú erdőkben gazdálkodik. A kezelt erdők területe jelenleg 56 089 hektár és ez hat erdészeti tájban helyezkedik el: Őrség, Göcsej, Kelet-Zalai-dombság, Kemeneshát, Marcal-medence és Belső-Somogy.
Ezen erdészeti tájak tájrészletei közül a következők tartoznak a Zalaerdő Zrt. működési területéhez: Alsó-Őrség, Göcseji-dombság, Kerka-Mura-sík, Kelet-Zalai-löszvidék, Kanizsai-homokvidék, Alsó-Kemeneshát, Kemenesalja, Belső-Somogyi-homokvidék.


Cégleírás
A Letenyei Erdészet Zala megye délnyugati szegletében, közvetlenül a horvát és a szlovén határ mellett, a Göcseji-dombság és a Kerka-Mura-sík erdészeti tájrészletekben gazdálkodik. Az erdészet területe 8816 hektár, amelyből közel 2400 hektár elsődlegesen védelmi rendeltetésű. A kezelt állami erdők élőfakészlete 3 millió m3. Az erdészet gazdálkodásában meghatározó faállománytípus a bükkös, amely a terület több mint 60 százalékát borítja. Viszonylag magas a tölgyesek aránya, 20 százalék feletti, míg a fenyveseké az utóbbi évek szúkárosítása nyomán 10 százalék alá csökkent. A kedvező fafaj- és korosztályviszonyok hosszú távon biztosítják a tartamos erdőgazdálkodást.
A kedvező adottságoknak köszönhetően az erdészet napjainkban mintegy 72.000 nettó m3-t termelhet ki évente, kb. fele-fele arányban elő- illetve véghasználatból. A véghasználati lehetőség évi 80 hektár, amelyből csak 17 hektár a tarvágás, de az utóbbi évek aszályos időjárása következtében a lucfenyvesekben fellépő jelentős szúkár ezt több mint duplájára emelte. A törzskiválasztó gyérítési lehetőség mintegy 170 hektár, a növedékfokozó gyérítés 430 hektár évente. Átlagos évben 20-30 hektárt erdősítenek és 50-60 hektár természetes újulat keletkezik.
Évente 1000 hektár befejezetlen és 140 hektár befejezett ápolást, valamint 110 hektár tisztítást végeznek, 70-80 hektár befejezett erdősítést adnak át. Az erdészet feladatát képezi a Budafai Arborétum, a Vétyemi Ősbükkös és a Kistolmácsi-víztározó környékének gondozása. Az erdészet vadászterülete 16.000 hektár, melyen adottságainak megfelelően meghatározóan nagyvadas gazdálkodást folytat. A vadászvendégek kényelmes elhelyezését szolgálja a Budafai vadászház és a Kistolmácsi Erdei Lak.
Kulcsszavak:
Erdőgazdálkodás
Letenyei Erdészet a következő kategóriákban szerepel:

Vélemény

Legyen Ön az első, aki elmondja véleményét az alábbi cégről: Letenyei Erdészet

Ossza meg tapasztalatait másokkal is!

Vásároljon Prémium Tagságot
Facebook

Közelben található Zalaerdő Erdészet kirendeltségek

 1. Kossuth U. 12
  8891  Bánokszentgyörgy
 2. Bajcsa
  8800  Nagykanizsa
 3. VASÚT ÚT 2.
  8957  Csömödér
 4. VASÚT ÚT 2.
  8957  Csömödér
 5. Múzeum Tér 6
  8800  Nagykanizsa